Låna pengar – vad ska man tänka på?

Lån är en del av dom flestas privatekonomi, Bäst är givetvis att låna så lite pengar som möjligt men för vissa saker är ett lån nödvändigt! Bolånet är vanligtvis det största lånet man tar i sitt liv och är svårt att klara sig utan! Andra stora inköp som ofta kräver ett lån för att finansiera är ett billån, båtlån eller ett lån till andra fordon. Att låna är inget som är dåligt utan snarare en nödvändighet för att kunna köpa dessa dyrare saker. Det viktiga är att man lånar på ett smart sätt, därför har vi listat några saker an bör tänka på när man ska låna!

 

 

1. Ta inte första bästa lån!

 

Ett vanligt misstag är att ta första bästa bank / långivare man hittar och som beviljar ett lån, utan att äns fundera på vilka andra alternativ som finns på marknaden.Det enskilt bästa tipset är att kolla runt och jämföra olika alternativ för att hitta det bästa och billigaste lånet, det kan spara dig tusentals med kronor!

2. Vilken ränta kan jag få?

Räntan är enskilt den viktigaste biten när du söker ett lån, vid större lån är räntan extremt viktig! Det är den största delen av kostnaden för ditt lån. Det finns givetvis andra saker man ska väga in också.Det finns flera avgifter som kan dra iväg och är viktiga att ta med i kostnaden för ditt lån så som uppläggningsavgiften, aviseringsavgift etc. Om man jämför två lån med likvärdig ränta kan skillnaden i avgifterna avgöra vilket lån som är mest prisvärt och i slutändan spara dig massvis med pengar!

3. Veta vad effektiv ränta är.

Den effektiva räntan är ett specialmått som används för att man ska kunna jämföra olika banker och långivare mot varandra på ett enklare sätt. Speciellt intressant är det när det kommer till privatlån. kombinationen av den vanliga räntan plus alla olika avgifter som ingår i ett lån, utslaget på ett år är den effektiva räntan.

Om räntan är 5% hos en långivare så kan de va så att den effektiva räntan är 6% eftersom avgifterna är inkluderade i den effektiva räntan.Effektiva räntan är till för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna få en jämförelsebar siffra som visar den totala kostnaden för ett lån. På det sättet är det mycket enklare att jämföra långivare med varandra.

Ett bra och enkelt sätt att jämföra bankernas räntor är att använda sig av t.ex LetaLån.

Letalån.se är Sveriges nya låneförmedlare – här kan du enkelt och smidigt göra en kostnadsfri ansökan och därefter blir du presenterad låneerbjudanden från upp till 20 olika låneinstitut och banker.

Det perfekta sättet för dig att få en överblick över olika alternativ!

Letalån.se är alltså helt gratis att använda sig. Efter ansökan kan du i lugn och ro välja erbjudandet med ränta och villkor som passar dig bäst.

Ansök om lån mellan 5000 – 500 000 kr. Ansök nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *